Pojmovnik

Aseptičan

Tehnologija koja se koristi za pakiranje proizvoda bez konzervansa, prije svega svježih sokova i čajeva, u sterilnim uvjetima.

Punionice

Poslovni subjekti koji prodaju, proizvode i distribuiraju pića tvrtke The Coca-Cola Company prema ugovoru o franšizi.

Punionica

Pogon za proizvodnju pića, uključujući pripadajuća skladišta, radionice te ostale zgrade i postrojenja koja se nalaze na lokaciji.

Koncentrat

Baza napitka kojoj se dodaje voda i ostali sastojci kako bi se proizveo napitak. Može sadržavati koncentrirane ekstrakte bilja, voćne sokove, dodatke boja i ostale komponente.

Skupina Coca-Cola Hellenic

Coca-Cola HBC AG te, ovisno o kontekstu, i zajedničke pothvate (joint ventures). 

Coca-Colin sustav

The Coca-Cola Company i partnerske punionice.

Oprema za rashlađena pića / Cold drink equipment; CDE

Generički pojam koji obuhvaća opremu na prodajnoj lokaciji kao što su rashladni uređaji (hladnjaci), automati i uređaji koji nakon pripreme rashlađuju napitke za neposrednu konzumaciju.

Potrošač

Osoba koja konzumira proizvode Skupine Coca-Cola Hellenic.

DOP

Društveno odgovorno poslovanje.

Poslovni korisnik

Trgovina, restoran ili drugi poslovni subjekt koji prodaje ili izravno poslužuje proizvode Skupine Coca-Cola Hellenic potrošačima.

EBIT

Dobit prije oporezivanja i kamata.

EBITDA

Dobit prije oporezivanja, deprecijacije, amortizacije i kamata.

Oprema za točena pića / Fountain

Oprema koja se koristi u maloprodaji za točenje pića u šalice i čaše za neposrednu konzumaciju.

Naknadna konzumacija / Future consumption, FC

Distribucijski kanal u kojem potrošači kupuju napitke u većim pakiranjima za više serviranja (uglavnom pakiranja od najmanje 1 litre) za kasniju konzumaciju, najčešće kod kuće.

GDA

Skraćenica za Guideline Daily Amounts – Smjernice za dnevni unos koje pokazuju koliko kalorija i hranjivih tvari (bjelančevina, ugljikohidrata, šećera, masti, zasićenih masnih kiselina, vlakana i soli) sadrži određena količina hrane u odnosu na referentni dnevni unos od 2000 kcal. GDA vrijednosti navedene su na samom proizvodu.

ICPDR

Međunarodna komisija za zaštitu Dunava (International Commission for the Protection of the Danube River) je partner Skupine Coca-Cola Hellenic u projektu Green Danube (Zeleni Dunav).

Neposredna konzumacija / Immediate consumption, IC

Distribucijski kanal u kojem potrošači kupuju ohlađeni napitak za jedno serviranje (najčešće 0,5 litara ili manje) ili točene napitke za neposrednu konzumaciju, uglavnom van kuće.

IT

Skraćenica za informacijska tehnologija.

Tržište

Kada se koristi u kontekstu zemljopisnog prostora, teritorij na kojemu posluje Skupina Coca-Cola Hellenic, često određen državnim granicama.

Gazirana pića

Bezalkoholna gazirana pića koja sadrže okuse i zaslađivače a ne obuhvaćaju, između ostaloga, vodu i vodu s okusom, sokove, sportske i energetske napitke te čajeve.

Negazirana pića

Bezalkoholna negazirana pića koja obuhvaćaju, ali ne isključivo, vodu i vodu s dodatkom okusa, voćne sokove, sportske i energetske napitke te čajeve.

Pogon

Također se naziva punionica, a odnosi se na postrojenje punionice Skupine Coca-Cola Hellenic gdje se proizvode pića.

PET, Polyethylene Teraphthalate

Vrsta poliestera koji se korisiti za izradu lagane, nelomljive ambalaže za pića, prehrambene i neprehrambene proizvode. PET karakterizira mogućnost recikliranja i ponovne uporabe u proizvodnji ambalaže, odjeće, materijala za sagove, automobilskih dijelova i industrijskih materijala.

PET u PET

Sustav recikliranja PET ambalaže. Korištene PET boce se prikupljaju, sortiraju, čiste, samelju i pretvore u novi materijal za proizvodnju PET ambalaže.

Gotova pića / Ready-to-drink, RTD

Pića koja su pripremljena i pakirana, spremna za neposrednu konzumaciju bez dodatnog pripravljanja.

Serviranje / Serving

237ml ili 8oz napitka. Ekvivalent 1/24 jediničog pakiranja.

TCCC

The Coca-Cola Company i, ovisno o kontekstu, njezine podružnice.

UNESDA

Union of European Beverages Association – Udruženje europskih proizvođača bezalkoholnih pića, jedan od osnivača Europske platforme za aktivnosti u području ishrane, tjelesne aktivnosti i zdravlja.

Jedinično pakianje / Unit case

Približno 5.678 litara ili 24 serviranja veličine 8oz (prema američkom sustavu), što je veličina originalne Coca-Coline boce.

Poslovanje s automatima

Poslovanje u kojem se za prodaju proizvoda koriste automati. Automat je samouslužni uređaj koji služi za prodaju pića i grickalica a kojim ne upravlja blagajnik.

Back to top

Povezane stranice