Razvoj mladih

Dajemo podršku razvoju mladih, a naši programi nastoje pomoći mladim ljudima da razviju samopoštovanje i vještine rukovođenja.

Youth development

Bistrini istraživači

Završni razredi tridesetak osnovnih škola iz cijele Hrvatske svake godine sudjeluju u Bistrinu kampu prirodoslovlja. Pod stručnim vodstvom stručnjaka iz Znanstveno-istraživačkog centra Višnjan, mladi Bistrini istraživači – arheolozi, speleolozi i biolozi uče o prirodnim ljepotama, vodnim resursima i baštini istarskoga kraja.

Kampisti svake godine postižu značajne rezultate, mladi arheolozi napravili su repliku prapovijesne peći za izradu keramičkih posuda, otkrili su prapovijesnu utvrdu i kapelicu Sv. Franje iz 9. stoljeća, a biolozi su ostvarili značajne rezultate u istraživanju komaraca. Istraživali su uvjete u kojima voda prestaje biti prikladna za razvoj ličinki, odnosno pri kolikoj se slanosti vode zaustavlja daljnji razvoj komaraca, te su tako doveli do inicijative da se projekt proširi na Antenal i Kopački rit i da se educiraju učitelji iz Osječko-baranjske i Istarske županije, pri čemu bi glavna tema bila voda.

Ta vrhunska dostignuća rezultat su dugotrajnog partnerstva Coca-Cole HBC Hrvatska i Znanstveno-istraživačkog centra Višnjan u podizanju svijesti o baštini, prirodi i okolišu.

Turistička kultura

Predmet turistička kultura zamišljen je kao jednogodišnji program za učenike 7. i 8. razreda kojem je cilj ujediniti znanja o kulturi i turizmu u obrazovni sustav. Povezivanjem sadašnjosti i prošlosti, učenici su učili kako prepoznati vrijednost svoje materijalne i nematerijalne baštine.

Taj je vrijedni projekt pokrenula Splitsko-dalmatinska županija 2003. godine u suradnji s Odjelom za obrazovanje, kulturu i sport ureda Državne uprave Splitsko-dalmatinske županije. Zamišljen je kao pilot-program i od tada je prihvaćen kao regularni predmet u školama diljem Hrvatske.

U posljednjih šest godina učenici su osmislili mnoštvo vlastitih projekata: posjetili su, proučili i vrednovali najznačajnije objekte spomeničke, kulturne i prirodne baštine svog područja te ih spojili u antologiju. Na 150 stranica ove opsežne knjige učenici su predstavili, između ostalog, vodič kroz ruševine antičke Salone i popularni interaktivni CD vodič za crkvu na brdu Marjan, katedralu Sv.Duje u Splitu, Radovanov portal u Trogiru, Dioklecijanov akvadukt, povijesni razvoj turizma na otoku Hvaru, spomenike otoka Visa, najljepše vidike dalmatinskog zaleđa, kao i brojne običaje svojih predaka i autohtona jela iz područja s kojeg dolaze.

Školski predmet "Turistička kultura" jednogodišnji je program za učenike sedmih i osmih razreda osnovne škole, čiji je cilj uključiti poznavanje kulture i turizma u edukacijski sustav. Povezujući sadašnjost i prošlost, učenici se uče poštivanju i prepoznavanju vrijednosti svog materijalnog i nematerijalnog nasljeđa. Ovaj je vrijedni projekt iniciran 2003. godine kao pilot u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u partnerstvu s Odjelom za edukaciju, kulturu i sport Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, da bi potom 2009. godine bio prihvaćen kao redovni školski predmet u cijeloj Hrvatskoj.

Tijekom proteklih šest godina učenici su proveli brojne vlastite projekte: posjetili su, pokrili i proučili najznačajnije objekte spomeničke, kulturne i prirodne baštine svog područja, te ih spojili u antologiju. Na 150 stranica ove opsežne knjige studenti su predstavili, između ostalog, vodič kroz ruševine antičke Salone i popularni interaktivni CD vodič za crkvu na brdu Marjan, katedralu Sv.Duje u Splitu, Radovanov portal u Trogiru, Dioklecijanov akvadukt, povijesni razvoj turizma na otoku Hvaru, spomenike otoka Visa, najljepše vidike dalmatinskog zaleđa, kao i brojne običaje svojih predaka i autohtona jela iz područja s kojeg dolaze.

Back to top

Povezane stranice